Image: Deichman Library Diagonale by Lund Hagemarkitekter and Atelier Oslo west facade main entrance

Deichman Library

Oslo, Norway


Deichman Bjørvika, Oslo's new Public Library is being built according to ambitious environmental standards. In addition to its architectural qualities, the new building will be highly functional and innovative in its use of future-oriented climate solutions. Completion is on schedule for December 2019, and the new library will open to the public in Spring 2020.

Planned as a five-storey building, the architectural concept is based on a large, central, continuous space that stretches up through the storeys. The first, third and fifth floors have mezzanines. A cinema, auditorium and storage are located in the cellar. The building also contains a canteen, restaurant, offices and various technical spaces. Deichman Bjørvika will be a creative, visible, and accessible people´s library and meeting place for culture. The library will reach many user groups through new technology and new services, with a special focus on children and the young. Active culture and knowledge sharing are prioritized in order to inspire positive experiences and learning.

The library opens out to the city with entrances to the west, southeast and north. From each entrance visitors will encounter diagonal light shafts that facilitate contact with the interior of the library. The light shafts cross each other higher in the building and create a large internal and unifying atrium. The façades are a combination of transparent windows and translucent walls. Outwardly the library presents itself as light and open. In the evening the light will come through the façade and give glimpses of the rooms and activities inside.

Deichman Bjørvika / Oslo Public library is planned according to FutureBuilt criteria of at least a 50 percent reduction of greenhouse gas emissions compared to today´s standard (re-project calculations show a combined reduction of emissions of 69,8 percent). The library is planned to fulfil passive house criteria according to Norwegian Standard 3701. The building has a compact form. Ventilation is supplied via the floor structure in the second to fifth storeys, thus reducing the need for fan energy. Since ventilation air is distributed along the concrete in the floor structure, the thermal mass of the building is utilized and temperature fluctuations are reduced. The same is true for the extensive use of exposed concrete ceilings. The concrete floors are cooled with built-in warming and cooling pipes in the concrete of the roof and floor (TABS). The system is effective and allows ventilation air quantities to be reduced. Automatic external solar screening will be used to reduce the building`s cooling needs, and the use of energy-efficient IT equipment will be required.

Image: DEICHMAN AXIS EXPLODED DEICHMAN
Image: 20130606 oversikt utkast 05 utensirkel cropped
Image: Deichman Library Diagonale by Lund Hagem and Atelier Oslo sunset Render
Image: Deichman Library Diagonale by Lund Hagemarkitekter and Atelier Oslo north facade
Image: Deichman Library Diagonale by Lund Hagem and Atelier Oslo site Model Overview
Image: PLAN DEICHMAN 2400px cropped filled 01
Image: Deichman Library Diagonale by Lund Hagem and Atelier Oslo lightshaft Model
Image: 20120418 FIGUR 3 8 MODELLBILDE FAS TRE KJERNER M INNGANGER
Image: Deichman Library Diagonale by Lund Hagemarkitekter and Atelier Oslo interior3rd floor
Image: Deichman modell eksteriør

Category: Public

Location: Oslo, Norway

Size: 18,000 m²

Year: 2020

Collaborators:

Atelier Oslo

Sadly, for the moment this webpage can not be seen in Internet Explorer. Please use another browser such as Chrome, Edge, Firefox or Safari.